
       
 

 

 

  
 

 
 

 
 

 
 
 
 

 

 

 

 

 
     

 

 

 
 

 

COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA
 

DEPARTMENT OF HUMAN SERVICES 

BUREAU OF HUMAN SERVICES LICENSING
 

Community Homes for Individuals with Mental Retardation 

(55 Pa.Code Chapter 6400) 

Q/A - Regulatory Clarifications – May 2015 
The clarifications and interpretations below will remain on the Department’s web site until 

the information is included in the next updated Regulatory Compliance Guide (RCG). 

Regulation: § 6400.21(a) – Criminal History Record Check 
§ 6400.21(a) - An application for a Pennsylvania criminal history record check shall be 
submitted to the State Police for prospective employees of the home who will have direct 
contact with individuals, including part-time and temporary staff persons who will have 
direct contact with individuals, within 5 working days after the person’s date of hire. 

Question: Does a prohibitive offense committed when a potential 
employee was a juvenile prevent the now adult from working in a licensed 
community home?  

ANSWER: No. If a Pennsylvania criminal background check shows 
that an individual was “adjudicated delinquent” as a juvenile, this does NOT 
count as a conviction for purposes of the Older Adults Protective Services Act 
(OAPSA) criminal background check rules. 

Regulations: §§ 6400.33(e), (g) – Rights of the Individual  
§ 6400.33 –  
(e)  An individual has the right to privacy in bedrooms, bathrooms and during personal care. 
(g)  An individual has the right to receive scheduled and unscheduled visitors, communicate, 
associate and meet privately with family and persons of the individual’s own choice. 

Question: Is video recording and/or video monitoring of the home’s 
interior and/or exterior permitted? 

ANSWER: Audio monitoring in any location on the grounds of the 
home is prohibited. Video monitoring and recording of the home’s exterior is 
permitted. Video monitoring of the home’s interior common areas is 
permitted. Video recording is permitted in interior areas completely 
inaccessible to individuals, such as medication and supply storage areas. 
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Video recording of the home’s entrances and exits and the interior 
corridors leading to entrances and exits is permitted, provided that: 

 Individuals are informed at admission that these areas are 
subject to video recording; 

 Signs indicating that images are being recorded are posted in 
the areas that are being recorded. 

All other recording of interior areas by the home is a violation of an 
individual’s privacy and therefore is prohibited.  

Staff may not photograph or video record individuals with private cell 
phones or other electronic devices.   

Individuals may video record in their private rooms or with the written 
permission of all roommates in shared rooms. Individuals may install 
“hidden cameras” in private rooms without the home’s knowledge. 

Regulations: §§ 6400.44(b)(10), 186(c) – Program Specialist; ISP 
Review and Revision 
§ 6400.44(b)(10) - Reviewing, signing and dating the monthly documentation of an 
individual’s participation and progress toward outcomes. 

§ 6400.186(c) - The ISP review must include the following:  
(1)  A review of the monthly documentation of an individual’s participation and progress 
during the prior 3 months toward ISP outcomes supported by services provided by the 
residential home licensed under this chapter. 
(2)  A review of each section of the ISP specific to the residential home licensed under this 
chapter. 
(3)  The program specialist shall document a change in the individual’s needs, if applicable. 
(4) The program specialist shall make a recommendation regarding the following, if 
applicable: 
(i)   The deletion of an outcome or service to support the achievement of an outcome which 
is no longer appropriate or has been completed. 
(ii) The addition of an outcome or service to support the achievement of an outcome. 
(iii)  The modification of an outcome or service to support the achievement of an outcome 
in which no progress has been made.  
(5)  If making a recommendation to revise a service or outcome in the ISP, the program 
specialist shall complete a revised assessment as required under §  6400.181(b) (relating to 
assessments). 
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Question: Are program specialists required to sign and date the 
monthly documentation of an individual’s participation and progress toward 
outcomes even when this documentation is maintained electronically?  

ANSWER: Yes, in lieu of an acceptable electronic signature, the 
program specialist is expected to print out, review, and sign and date the 
monthly documentation.  

Acceptable electronic signatures must be secure, allowing sole usage 
or password protection for each user. The authorship of the signature should 
be clearly defined in the record. Electronic signatures appear in many forms, 
and may be created by many different technologies. No specific technology 
is required. Merely typing your name or initials in an electronic document is 
not acceptable. 

For more information on acceptable electronic signatures and 
examples of acceptable electronic signatures, please access the information 
on the Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) web site here: 
http://www.cgsmedicare.com/parta/pubs/news/2012/0212/J15A_Signature_ 
Requirements__Examples.pdf. 
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